Donderdag 28 maart speelde team 2 voor RSB competitie thuis tegen Overschie 3.
Overschie 3 gemiddelde rating 1718 ; die van ons 1700, dus gelijkwaardig.
Overschie kwam een speler tekort waardoor Hans Brussaard helaas niet kon spelen, maar we begonnen daardoor wel met een 1-0 punt voorsprong.
Sem Peters speelde met zwart de Caro-Kann verdediging (e4 - c6). Zijn tegenstander speelde normale zetten totdat hij een dubieuze zet deed met zijn dame. Hierdoor kwam Sem een pion voor te staan. Zijn tegenstander maakte hierna geen grote fouten meer, maar Sem ook niet. Van beiden volgde een sterk midden spel, maar Sem wist met zijn extra pion door te breken! Na 30 zetten was de promotie onvermijdelijk en gaf wit op.
De openingszet Pf3 van Dirk van Vuuren was misschien een lastige opening. Het duurde ca. 8 minuten voor een antwoord kwam, Pf6. Na diverse afruil acties ontstond een moeilijk middenspel. Een toren eindspel met wat pionnen werd de tegenstander fataal. Uiteindelijk kreeg Dirk zijn tegenstander te maken met een doorgebroken randpion op A. Deze werd fataal door een verkeerde positie van de koning. Met een aftrek schaakje kon de randpion promoveren. Voor dat zou gebeuren besloot de tegenstander op te geven.
Door bovengenoemde partijen kwamen we op 3 winst punten en hadden we nog maar anderhalve punt nodig voor de overwinning. En die punten werden als volgt binnen gesleept.
Johan de Moor speelde een leuke pot maar kwam vanuit de opening in een lastige stelling terecht. Wist de problemen wel op te lossen en kon er wel remise uit halen maar geen winst.
Pleun Nootenboom speelde met wit en na d4 – d6, Pf3 – c5, Pc3 – Pf6, Lc4 om in een gesloten stelling druk te zetten op de konings vleugel. Tegenstander speelde g6, Lg7 en rokeerde kort. Na een korte strijd om het centrum, met gelijke kansen speelde tegenstander zijn loper naar b6 om druk op mijn koningsvleugel te zetten. Pleun zat te kijken naar een loperoffer op f7 om daarna met een paard vork schaak te geven en zijn dame aan te vallen maar dit zette net niet door. Loper weer teruggetrokken en zijn tegenstander bood remise aan. Geaccepteerd, Pleun stond wel redelijke maar zijn stukken stonden goed en hij zag weinig aanknopingspunten om door te gaan. FRITZ 16 was het met Pleun eens maar gaf toch nog een variant met een offer waarbij na 4 zetten 2 pionnen te winnen warend, met licht voordeel voor wit.
In de partij van Juri de Graaf kreeg zijn tegenstander met wit in de opening een mooie voorsprong. Tegenstander verbaasde Juri door een wat passieve lijn van de Caro-Kann te spelen. In het middenspel lukte het Juri om de pion terug te winnen. Even later werden de torens en de koninginnen geruild en begon het eindspel. Uiteindelijk bood Juri in een slechtere stelling remise aan die door zijn tegenstander, met weinig tijd op de klok, werd geaccepteerd. Uitgebreide documentatie van Juri bijgesloten.
Harro van Heuvelen speelde geen potje waar hij trots op is. In het kort: tot zet 40 speel hij goed. Komt op +4 met wit, voornamelijk door zijn positie. Dan op zet 40 blundert hij een toren, omdat hij een mogelijke remise wilt vermijden en vergeet zijn toren te verdedigen en verlies het potje.
Op bord 1 werd het langst gestreden door Piet Bervoets en zijn tegenstander om de winst. Maar uiteindelijk werden ze het eens met een remise.
Met 3 x winst , 4 x remise en 1 x verlies komen we uit op een 5-3 overwinning !!
Verslag Hoeksche Waard 2 - Overschie 3

PDF van Juri's partij